Coneixeu el" "Pla per al foment de la lectura (2012)"? – En resum el que pretenim és que els xiquets i xiquetes: Sapien llegir, vulguen llegir i puguen llegir.


De sempre, els mestres ens hem plantejat com transmetre, amb més possibilitats d’èxit, l’interés per la lectura als xiquets i les xiquetes; com crear-los l’hàbit lector i iniciar-los en el camí de l’aprenentatge autònom; com educar-los perquè siguen capaços d’aprendre a aprendre; com fer-los ciutadans lectors per tal de viure en la societat amb autonomia conscient i llibertat plena. 

Els mestres hem de ser pont entre els llibres i els xiquets, hem d’estimular-los i, sobretot, orientar-los en les lectures, i a més fer-ho d’una manera coordinada, coherent i conjunta: és a dir amb un pla de foment de la lectura. 

Per aquestes raons, els mestres ens hem trobat en la necessitat de concretar un pla de foment de la lectura que siga capaç d’unificar estratègies, optimitzar recursos i sistematitzar accions per a obtenir resultats més satisfactoris entre l’alumnat del centre que augmenten els índexs lectors, afavorisquen la comprensió lectora i que impliquen l’aprenentatge de les competències bàsiques. 

Com que l’adquisició de l’hàbit de la lectura no respon a una evolució natural, els xiquets i les xiquetes s’ensenyen a llegir perquè algú els ensenya. Es tracta d’una adquisició que pertany a l’àmbit cultural i que forma part d’un procés més general d’accés al llenguatge. En conseqüència, és necessari un context social i familiar que n’estimule l’aprenentatge

El nostre projecte vol apostar per una transmissió gradual del gust per llegir que contemple aspectes afectius i intel·lectuals. Volem presentar la lectura com un divertiment per, després, associar-la a les necessitats d’informació i aprenentatge dels alumnes

Abans desenvolupar aquest Pla, hem realitzat a la nostra comunitat escolar una enquesta per tal de conèixer l’hàbit lector de les famílies i contextualitzar les nostres propostes (els resultats d’aquesta enquesta poden consultar-se a l’annex). 


Sapien llegir, vulguen llegir i puguen llegir.
Com hem d’actuar les famílies?

Els pares i les mares són uns models de conducta pels seus fills i filles i si els veuen llegir és més fàcil que valoren la lectura, compartisquen aficions, … Mai s’ha de plantejar la lectura com una obligació. 

Algunes pautes d’actuació:

– Acompanyar al xiquet/a a la biblioteca pública més propera, tramitar el carnet de soci i prendre un llibre en préstec per, finalment, retornar-lo a la data indicada.

– Visitar una llibreria amb una bona oferta de literatura infantil i juvenil, assignar-li un pressupost i deixar que elegisca el llibre que més li atraga. Després, poden comentar les raons de la seua elecció i ressaltar aspectes positius: un títol o tema que indueix a la lectura, les il·lustracions divertides, etc.

 – Cal visitar fires de llibres que solen organitzar-se al nostre poble, altres localitats o la de València. 
 – Aconsellar, particularment als pares i mares del primer cicle, que llisquen contes als seus fills abans de dormir
 – Proposar a les mares, als pares o als iaios/es que assisteixen a l’escola i narren contes, reciten poemes o expliquen històries que recorden de la seua infantesa. 
 – Utilitzar situacions quotidianes per tal de descobrir i gaudir de la lectura: 

  • Ajudar a escriure la llista de la compra i a revisar-la a la tenda o al supermercat, o descobrir els ingredients i passos d’una recepta de cuina mentre s’elabora. 
  • Consultar la programació televisiva per escollir què volen veure. 
  • Llegir en veu alta i comentar notícies curioses o les instruccions d’un electrodomèstic en posar-lo en marxa…

Així sumarem esforços perquè els xiquets/es associen la lectura a diverses activitats que també realitzen al costat dels familiars més pròxims. 


Consulteu el document complet del Pla

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.