El bagul de les dones: Maya Angelou. Poeta, autora de memòries, novel·lista, educadora, dramaturga, productora, actriu, historiadora, cineasta, i activista.


(4/4/1928-)  

 

Poeta, autora de memòries, novel·lista, educadora, dramaturga, productora, actriu, historiadora, cineasta, i activista pels drets civils. Va nàixer en 1928 en Marguerite Johnson, St. Louis, Missouri, EE.UU.
“Maya Angelou va estudiar dansa i teatre, però també va ser la primera conductora afroamericana de tramvies de San Francisco. Va realitzar un tour per Europa formant part del repartiment del musical Porgy and Bess i l’any 1958 es muda a Nova York on s’uneix al Harlem Writers Guild (el gremi d’escriptors de Harlem). Va actuar en la històrica producció Off-Broadway de Jean Genet The Blacks, i va viure i va treballar com a escriptora i editora a Egipte i Ghana. També va conèixer i es va unir al treball de Malcolm X i Martin Luther King, Jr.”

 

 

 

 

“Amb el recolzament de l’escriptor James Baldwin va començar a treballar en el llibre I know why the caged bird sings, publicat l’any 1970. Angelou va compondre la banda sonora i va escriure el guió de la pel·lícula de 1972 Georgia, Georgia que va ser nominat al Premi Pulitzer. Ha actuat en sèries i pel·lícules com la coneguda adaptació a la televisió de la novel·la Raíces d’Alex Haley (1977) o Justicia Poética de John Singleton (1993). L’any 1996 va dirigir la seva primera pel·lícula, La Reliquia (Down in the Delta), i l’any 2008 va escriure els poemes i també va ser la narradora del documental The Black Candle, dirigit per M.K. Asante. Els seus textos han estat musicalitzats per artistes com B.B. King o Ben Harper, entre altres.”

 

Quasi totes les seues obres denuncien el racisme i exalten la perseverança i l’autoestima. Ha sigut postulada als Grammy en la categoria de llibres gravats, al premioTony i a un Emmy.

http://www.elgrifilm.com/ca/content/maya-angelou

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.