S’han publicat les Instruccions d’inici de curs per a Educació Infantil i Primària. En elles s’arrepleguen moltes de les modificacions provocades per l’aplicació de la LOMCE


INSTRUCCIONS D’INICI DE CURS PER A SEGON CICLE D’INFANTIL I PRIMÀRIA.

La publicació d’aquestes instruccions significa l’aplicació de diversos aspectes de la LOMQE, que encara no estaven inclosos en la normativa específica de la Comunitat Valenciana. A continuació us oferim un resum d’alguns d’aquests aspectes, fonamentalment els que afecten al paper que les famílies hem tingut en l’educació dels nostres fills i filles.

Pel que fa al Projecte Educatiu de Centre (PEC), cal destacar que no conté el Pla de Convivència, ja que aquest passa a formar part de la PGA, un document que es revisa anualment. Fins a l’any passat, les modificacions al PEC podien sol·licitar-se tant pel Claustre, com per les Associacions de Pares i Mares i havien de ser aprovades pel Consell Escolar de Centre. A partir d’ara, el paper del Consell Escolar de Centre serà unicamente el de avaluar el PAC.

Quant a la Programació General Anual (PGA), podran aportar propostes per a la seua elaboració el Consell Escolar, el Claustre de Professors i les AMPA, ara bé, la seua aprovació serà competència del Director/a de el centre. Cal tenir en compte que en la PGA s’arrepleguen aspectes importantíssims del funcionament del centre: horari, pla de convivència, programació didàctica, activitats complementàries, etc. Per tant, la pèrdua de capacitat de decisió de les famílies respecte a aquest document, redueix dràsticament la presència real i efectiva d’aquestes als centres. El que sí requerirà l’aprovació del Consell Escolar és la Memòria anual.

El Pla de Convivència, inclòs dins de la PGA,  posa de manifest la condició del professorat com a autoritat pública, donant als fets constatats pels professors “valor probatori” i atorgant-los la presumpció de veracitat. L’aprovació del Pla de Convivència serà competència del Director/a de el centre, i la Comissió de Convivència elaborarà un informe trimestral. Una altra de les innovacions del Pla de Convivència, és que s’especifica en aquestes instruccions que les situacions de violència i assetjament motivades per qüestió de gènere, orientació o identitat sexual, raça, religió o incapacitat, així com les que tenen com a víctimes a l’alumnat més vulnerable es consideraran faltes molt greus que comportaran l’expulsió temporal o definitiva del centre.

També es tracta en aquestes instruccions  la qüestió de l’horari dels centres, que, des d’aquest moment serà aprovat per l’equip directiu del centre. L’horari tipus segueix sent de 9 a 17 hores, tal com s’especifica en el Decret d’Infantil i Primària recentment aprovat, i les modificacions se sol·licitaran a la Direcció territorial abans que finalitze el curs.

Es manté la vigència de 6 anys per als llibres de text i materials didàctics, tenint en compte les següents excepcions:

-En els cursos afectats per l’aplicació de la LOMQE, els centres orientaran els seus esforços a reutilitzar els materials dels quals ja disposa l’alumnat. No obstant açò, si consideren que no és possible podran sol·licitar el seu canvi, reflectint en l’acta corresponent  la motivació d’aquest

-En els cursos no afectats, es requerirà l’aprovació de la direcció territorial per a canviar aquests materials abans que finalitze el període de sis anys.

Per a acabar amb l’apartat de les modificacions referides a la PGA, les activitats complementàries i extraescolars si que requeriran l’aprovació del Consell Escolar; i a més, quan aquestes activitats impliquen desplaçament del personal docent fóra del centre escolar, tindrà dret a indemnització que serà a càrrec del pressupost del propi centre.

Un altre aspecte important recollit per aquestes instruccions és la catalogació dels llocs de treball docent, amb el requisit lingüístic de valencià.

S’incorporen les modificacions respecte a l’assignatura de Religió ja arreplegades en el Decret d’Infantil i Primària, per als cursos de primer, tercer i cinquè de primària.

Finalment, cal assenyalar que, a diferència d’altres anys, en aquestes instruccions es reflecteixen qüestions referides als drets laborals del professorat, concretament, al tema de les faltes d’assistència, la seua justificació, i les deduccions sobre les seues retribucions que poden aplicar-se’ls. També es tracta la prevenció de riscos laborals per al professorat.

FAPA Valencià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.