Inspira’t: Oceans sans, planeta sa


Inspira’t

TEMES
  • Oceans sans, planeta sa
  • Com creus que la ciència pot ajudar a conservar els nostres mars?
  • Creus que la ciència pot ajudar a conservar els nostres mars, oceans i costes?
  • Quan sigui gran vull ser oceanògraf.
  • Què saps del mar Mediterrani?
  • https://www.youtube.com/channel/UCuhgVDKTjwUkgndg7UHeq-g
MEDCLIC: EL MEDITERRÁNI A UN CLIC

Medclic, és una plataforma web adaptada al públic general, amb un especial interès en la comunitat educativa, que permet conèixer les noves tecnologies d’observació marina i costanera i monitorizar el Mediterrani en temps real.

BLAU COM EL MAR

descargaLlibre didàctic per a nens de 6 a 12 anys, concebut i produït per l’equip de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC – ICM Divulga – en ocasió del Dia Mundial dels Oceans.En ell descobrireu el món dels oceans a través de contes pels més petits i jocs pels més majors.

El Mediterrani: el mar i les seves costes és un programa educatiu de Medclic: el Mediterrani a un clic, que posa a l’abast del professorat i l’alumnat recursos educatius i material didàctic per descobrir la platja, no només com a lloc d’esbarjo estival, sinó com un mitjà natural en constant evolució, l’equilibri ecològic de la qual és vital per a l’ecosistema costaner-marí. Aquest programa consta de 4 unitats didàctiques: El Mediterrani, L’aigua de mar, El vent i L’onatge. A més del quadern de l’alumne i del professor, les unitats s’acompanyen de vídeos, infografies i altres recursos interactius.

Aquesta exposició recull, de manera visual i accessible per al públic general, algunes de les troballes més importants aconseguits fins al moment en el si del projecte Malaspina.

El 15 de desembre de 2010, més de 250 investigadors i investigadores a bord dels vaixells d’investigació oceanogràfica Hespérides i Sarmiento de Gamboa van iniciar una expedició, que els va portar a recórrer el món en diferents etapes durant nou mesos. L’objectiu era conèixer l’impacte del canvi global en l’oceà i explorar la seva biodiversitat, especialment en l’oceà profund.

Tant la claredat en la presentació de les dades com l’aspecte gràfic han estat dos elements molt importants en la concepció d’aquesta mostra. En la seva elaboració han participat nombroses persones, centres de recerca i institucions que formen part d’aquest gran projecte d’investigació liderat pel CSIC.

Els panells de l’exposició es poden descarregar en alta qualitat per tal d’exposar-los o utilitzar-los com a material didàctic a les aules.

Follow the glider és una web interactiva ideada per la ICTS SOCIB, amb l’objectiu de donar a conèixer els “gliders” o planadors submarins, als més joves, convidant a explorar i descobrir la seva importància en l’àmbit de la recerca marina. La web permet seguir la trajectòria dels gliders que la ICTS SOCIB i l’IMEDEA (CSIC-UIB) tenen operatius en diferents missions científiques a la zona del mar Balear, a més d’oferir informació sobre el seu funcionament les dades que proporcionen, etc. a través d’audiovisuals i infografies, també conté, un quadern per al professor i l’alumne amb activitats i experiments per realitzar a l’aula.

Una animació flash que descriu el sistema multiplataforma de manera interactiva, ja que, al clicar amb el cursor sobre els elements dels diferents sistemes d’observació, aquests s’animen i mostren un quadre amb informació. Disponible en castellà, català i anglès.

Aquest projecte de Submon, que compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, pretén acostar la “Directiva Marc Europea sobre l’Estratègia Marina” als alumnes i alumnes dels diferents nivells educatius no universitaris (Primària, secundària i Batxillerat).

Es proposen una sèrie d’exercicis i activitats per posar en pràctica aquests coneixements i avaluar l’alumnat. Conté 6 dossiers, un per cada nivell educatiu, on s’explica què són les Estratègies Marines, què es vol aconseguir amb elles i què podem fer nosaltres per ajudar a aconseguir el bon estat ambiental dels mars i oceans europeus. Compta amb dossiers per al docent amb material addicional i els solucionaris dels dossiers de l’alumnat.

Podeu accedir a tots aquests recursos entrant a la web del projecte http://www.estrategiasmarinas.info/donde, a més, trobareu un banc d’imatges de diferents espècies marines que es poden descarregar per ser utilitzades amb fins educatius.

Una de les principals funcions dels parcs nacionals és la conservació i el maneig de les espècies vegetals i animals i dels seus hàbitats. Una funció inherent a aquesta responsabilitat als Parcs Nacionals de caràcter marítim és la necessitat de controlar l’estat de les poblacions de peixos i dels hàbitats associats. Aquesta informació és necessària per a un correcte desenvolupament d’estratègies de conservació i d’explotació que permetin assegurar la seva sostenibilitat.

L’objectiu general d’aquest projecte és identificar i caracteritzar diferents poblacions de peixos de la Família Syngnathidae, estrechamentre associades a la salut i distribució de comunitats vegetals, en els Parcs Nacionals Marítim terrestres de les Illes Atlàntiques de Galícia (PNIA) i l’Arxipèlag de Cabrera (PNAC), per conèixer els hàbitats que ocupen, les relacions amb les espècies vegetals que els estructuren, el seu epifauna acompanyant i les relacions tròfiques implicades.

La mostra dóna compte dels aspectes clau de dues expedicions científiques espanyoles que, amb més de 200 anys de diferència, han solcat els mars a la recerca de nous coneixements: l’expedició encapçalada per Alejandro Malaspina entre 1789 i 1794, considerada la major aportació espanyola a les grans expedicions de la Illustració; i l’expedició Malaspina 2010, un projecte d’investigació interdisciplinar integrat per més de 450 científics de diversos països que té com a objectiu avaluar l’impacte del canvi global en l’oceà i explorar la seva biodiversitat

Aquesta infografia es centra en la figura de l’oceanògraf/a i en la tasca inter- i multidisciplinar que realitza en abordar l’estudi, la gestió i la conservació del medi marí des d’una perspectiva integradora de diferents branques de la ciència. La salut de mars i oceans és vital per mantenir el planeta, i és per això que la investigació oceanogràfica és crucial en la lluita contra els efectes del canvi climàtic, la contaminació marina o la sobrepesca.

Aquest recurs està disponible en castellà, català i anglès.

Els audiovisuals Kaleid@labs reflecteixen la importància dels oceans, de la conservació de les espècies i de quina manera la ciència pot contribuir a un millor coneixement i a la protecció dels recursos marins. Obren les portes de l’Institut d’Investigacions Marines del CSIC als més petits per divulgar continguts científics relacionats amb oceanografia, ecologia marina, aqüicultura o tecnologia d’aliments.Les peces combinen d’una forma original i entretinguda imatges de mitjà natural amb imatges de laboratori, música original, il·lustracions, escenes amb titelles i fotografies, il·lustrant la relació art-ciència com a formes complementàries per a la descripció i la comprensió de la realitat que ens envolta, en aquest cas la recerca marina.La producció dels audiovisuais Kaleid@labs està liderada pel Institut d’Investigacions Marines IIM-CSIC i compta amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica del CSIC a Galícia, i el finançament de FECYT – MINECO.

Aquesta galeria fotogràfica mostra el treball que exerceix l’equip d’investigadors i tècnics de la ICTS SOCIB, les seves tecnologies i equips, així com les tasques que realitzen durant les campanyes científiques, tant a bord del catamarà oceanogràfic, com en el mar. Aquest recurs ensenya amb excel·lents fotografies com desenvolupa la seva professió un investigador del mar: un oceanògraf

Recopila observacions i experiència de ciutadans sobre fenòmens que ocorren en el mar, per fer investigació marina.

Es recullen dades sobre distribució i abundància d’espècies marines comuns, aparició d’espècies marines, ‘rares’ o invasores, o presència d’efectes sobre l’ecosistema (mortalitats d’organismes, contaminació superficial i del fons). Les dades són utilitzats en els projectes d’investigació per comprendre millor els efectes que l’escalfament global, la contaminació, els canvis de biodiversitat, les invasions d’espècies exòtiques i la sobrepesca estan tenint sobre el mar.

Aquesta plataforma web, coordinada des de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC), compta amb la participació d’experts de diferents centres d’investigació nacionals i internacionals que validen i comenten les observacions rebudes. El web es converteix així en un punt de trobada entre ciutadans i científics, que té com a objectiu crear nou coneixement de manera conjunta. Per aprofundir en la collaboració, s’organitzen jornades de formació i de divulgació per a públic general i escoles (s’anuncien a la web i per twitter).

Si t’agrada el mar, busseges, navegues, pesques, fas esports aquàtics tant de forma professional com a aficionat, o vas a la platja, us animem a collaborar amb aquesta plataforma de #ciencia ciutadana!

‘LA TEVA MIRADA ÉS MOLT VALUOSA’

Aquest interactiu d’eduCaixa mostra el Sistema d’Observació de la ICTS SOCIB que inclou diferents tipus de plataformes: des d’embarcacions i boies de deriva a vehicles no tripulats, passant per equips de càmeres o radars.Un dels blocs més atractius d’aquest programa interactiu, el constitueix el simulador d’emergències. Emprant els recursos del sistema de la ICTS SOCIB, els alumnes poden provar la seva perícia donant suport a dues suposades incidències greus al litoral de les Illes Balears: un naufragi i un vessament de petroli.

Aquest recurs audiovisual és un vídeo documental que presenta la contribució científica del projecte E-Motion i les seves aplicacions. E-Motion és un projecte d’investigació sobre els corrents horitzontals i verticals a l’oceà, que pretén millorar la comprensió dels processos marins com els remolins oceànics, fronts i meandres. Aquests processos altament variables poden tenir un gran impacte sobre l’evolució del clima, l’activitat biològica, la seguretat marítima, el turisme o el medi ambient.

E-Motion significa ‘Ocean mesoscale Eddies and vertical Motion‘ (remolins de mesoescala oceànica i moviment vertical). És un projecte de recerca finançat pel Ministeri d’Economia i desenvolupat per investigadors/es de l’IMEDEA (CSIC-UIB), de la Universitat d’Oregon i la Universitat de Washington.

Web: http://imedea.uib-csic.es/e-motion/

Presentació del Projecte E-Motion en castellà i anglès (amb subtítols)

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.