La nostra participació en el consell escolar és necessària perquè és el principal punt de trobada de tota la comunitat educativa on construïm, entre totes i tots, l’escola que volem.
El Consell Escolar és la màxima autoritat del centre i al mateix temps un organisme de participació democràtica en la gestió i presa de decisions. Al Consell Escolar, en efecte, s´hi troben representats tots els estaments de la comunitat educativa (professors, alumnes, pares i mares, personal no docent), que escullen els seus representants en un procés electoral que se celebra cada dos anys.
Els responsables del procés electoral són: Els directors/es dels centres, les meses electorals i els consells escolars actuals.
Tots els pares i les mares del centre que n’exerceixen la pàtria potestat o la tutela i que figuren en el corresponent cens electoral poden ser candidats.
Presideix el Consell Escolar el director del centre i aixeca acta de les seves decisions el Secretari. Hi participen també el Cap d´Estudis i un representant de l´Ajuntament, a més dels representants dels professors, pares, alumnes i personal no docent. (FAPA Valencia)
- Funcions del Consell Escolar (LOE/LOMQE)
Algunes de les funcions del Consell Escolar són les següents: Intervenir en el nomenament del director; aprovar els pressupostos del centre; participar en la configuració del Projecte Educatiu del centre i aprovar el Pla de Centre anual; gestionar i aprovar les activitats extraescolars i les sortides lúdiques i culturals; resoldre qüestions disciplinàries greus i vetllar per l´optimització, conservació i renovació de les instal·lacions i equipaments escolars i supervisar la marxa general del centre. (FAPA Valencia).
Comparativament:
La LOMCE no ha modificat la composició. Només ha especificat que els docents han de ser triats pel claustre i representar al mateix.
- Eleccions consells escolars
Davant la LOMQE, defensem l’escola pública i en valencià
https://www.boe.es/boe_catalan/dias/2013/12/10/pdfs/BOE-A-2013-12886-C.pdf